Nieuws

5 Gouden tips voor starters

Ga je als zelfstandige van start, dan is de beste tip die we je kunnen geven: informeer je! Er komt heel wat kijken bij de opstart van je eigen zaak, maar met wie goed geïnformeerd is heeft kilometers voorsprong. We geven je alvast 4 concrete tips.

Hou al je kosten bij

Nog voor je effectief je zaak gestart bent, heb je vaak al kosten gemaakt. Denk maar aan marktonderzoek dat je voert om na te gaan hoe groot de markt is voor je product, of advies dat je hebt ingewonnen. Hou de facturen hiervan bij, want je kan die later nog ingeven.

Maak een realistische inschatting van je kosten

Als je goed inschat wat je werkingskosten zullen bedragen, dan kan je een realistische prijs bepalen voor je product of dienst. Heel wat starters maken de fout om onder de prijs te verkopen. Niet alleen kan dat je een serieuze financiële kater kan bezorgen, je bouwt je bedrijf als het ware op los zand. Als start-up ben je misschien geneigd om lagere marges te nemen om zo te concurreren met de grotere bedrijven, maar dat kan je nooit volhouden. Je werkingskosten zullen met de jaren mee groeien met je bedrijf en dan zal je prijsverhogingen moeten doorvoeren. De vraag zal dan zijn of je bedrijf genoeg credibiliteit heeft opgebouwd om daar mee weg te komen. Je boekhouder bekijkt samen met jouw je financieel plan en geeft hier constructieve feedback op. Kom dus gerust eens langs!

Zorg dat je papierwinkel in orde is

Wie een zaak start moet om te beginnen een attest bedrijfsbeheer hebben. Het maakt niet uit of je ambities hebt om een multinational te worden of je in bijberoep wil klussen. In sommige gevallen kan je daarvan vrijgesteld worden, of kan bijvoorbeeld je echtgeno(o)t(e) een bewijs van zijn/haar kennis leveren. Dat is afhankelijk van je ondernemingsvorm. Zorg ook dat je weet welke vergunningen je nodig hebt om jou zaak op te starten en hoe je deze aanvraagt. Daarnaast moet je bij de opstart ook een rekening openen, een btw-nummer aanvragen, je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, je boekhouding bijhouden, etc… Ben je zelf geen kei in het bijhouden van je administratie, of ontbreekt het je aan tijd om dit te doen? Laat je dan bijstaan. 

Maak goede afspraken

Als je een vennootschap opricht met meerdere vennoten moet je bij aanvang al goede afspraken maken. Hoe wordt de werklast verdeelt? Wie doet wat? Welke vergoedingen staan er tegenover de verrichte arbeid? Wat als het misloopt of als de samenwerking niet vlot loopt? Hoe lossen gaan we dit oplossen?

Informeer je en test je competenties

Ben jij een geboren ondernemer, of heb je voldoende ambitie om het te maken in de zakenwereld? Er bestaan verschillende online tools om je vaardigheden te testen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Unizo, daar kan je een ondernemerstest doen. Heb je nog concrete vragen? Maak een afspraak met je boekhouder. Hij kan je een antwoord geven op vragen die specifiek op jouw onderneming van toepassing zijn.

Over AFB Consult

Boekhoudkantoor in Geel op maat van vennootschappen, KMO's, zelfstandigen en vrije beroepen. Wij staan u bij in uw boekhouding, belastingen en geven fiscaal, financieel en juridisch advies aan starters en ondernemers. 

Onze expertise

Wij zorgen ervoor dat uw boekhouding tip-top in orde is. U kan van ons duidelijke communicatie verwachten, met heldere rapportages en kwalitatieve feedback over de financiële situatie van uw onderneming. 

Volg ons

Contacteer ons

AFB Consult - Erik Bastiaens
Ossestraat 13, 2440 Geel

Tel: 014 15 15 40

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.