Nieuws

ATTEST VOOR DE TOEPASSING VAN 6% BTW GAAT VERDWIJNEN

Waarover gaat het:

Voor werken in onroerende staat voor particulieren moet er in principe 21% BTW aangerekend worden.

Is de woning ouder dan 10 jaar, dan mag er een factuur opgemaakt worden met 6% BTW maar dan moeten je in het bezit zijn van een door de klant ondertekend attest, waar de klant een aantal zaken bevestigd.

Dit attest verdwijnt zeker vanaf 01/07/2022, maar je mag vanaf 01/01/2022 al gebruik maken van het nieuwe systeem en het attest voor de toepassing van 6% BTW laten vallen.  

Wat verandert er:

Je gaat geen attest meer moeten laten ondertekenen door de klant.

Ter vervanging moet er een verplichte vermelding op de factuur aangebracht worden.

De vermelding die op de facturen moet komen is de volgende :

BTW-tarief: Bij gebrek aan schriftelijke betwisting binnen een termijn van één maand vanaf de ontvangst van de factuur, wordt de klant geacht te erkennen dat (1) de werken worden verricht aan een woning waarvan de eerste ingebruikneming heeft plaatsgevonden in een kalenderjaar dat ten minste tien jaar voorafgaat aan de datum van de eerste factuur met betrekking tot die werken, (2) de woning, na uitvoering van die werken, uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt en (3) de werken worden verstrekt en gefactureerd aan een eindverbruiker. Wanneer minstens één van die voorwaarden niet is voldaan, zal het normale btw-tarief van 21% van toepassing zijn en is de afnemer ten aanzien van die voorwaarden aansprakelijk voor de betaling van de verschuldigde belasting, intresten en geldboeten. Wanneer de afnemer de factuur niet schriftelijk betwist, is de aannemer ontslagen van zijn aansprakelijkheid, behoudens samenspanning tussen de partijen. 

 

Wat zijn de gevolgen:

1.     Als je de vermelding op de factuur zet, ben je niet meer verplicht om het attest in je bezit te hebben.

2.     De verantwoordelijkheid komt bij de klant te liggen. De klant ziet de vermelding op de factuur staan en is verplicht om te reageren als er ten onrechte 6% BTW zou zijn aangerekend.

Wat zijn de termijnen:

Vanaf 01/01/2022 mag je de nieuwe regeling al gebruiken.

Vanaf 01/07/2022 ben je verplicht om de nieuwe regeling te gebruiken.

Je hebt dus nog even de tijd om je aan de nieuwe wetgeving aan te passen en je kan dus nog het nodige doen om in de toekomst een correcte factuur op te maken.

Bijgewerkt tot 10/02/2022

Over AFB Consult

Boekhoudkantoor in Geel op maat van vennootschappen, KMO's, zelfstandigen en vrije beroepen. Wij staan u bij in uw boekhouding, belastingen en geven fiscaal, financieel en juridisch advies aan starters en ondernemers. 

Onze expertise

Wij zorgen ervoor dat uw boekhouding tip-top in orde is. U kan van ons duidelijke communicatie verwachten, met heldere rapportages en kwalitatieve feedback over de financiële situatie van uw onderneming. 

Volg ons

Contacteer ons

AFB Consult - Erik Bastiaens
Ossestraat 13, 2440 Geel

Tel: 014 15 15 40

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.