Nieuws

Wat verandert er dit jaar op fiscaal vlak

Elk nieuw jaar brengt weer nieuwe fiscale regels met zich mee. We nemen een kijkje naar wat er voor vennootschappen en bedrijven dit jaar op fiscaal vlak verandert.

Eerst werknemer levenslang vrijgesteld van sociale bijdragen

Goed nieuws voor bedrijven. Voor de aanwerving van een eerste werknemer geldt een levenslange vrijstelling op de sociale werkgeversbijdragen voor dat personeelslid. Deze maatregel is geldig voor aanwervingen tussen 2016 en 2020. Voor zelfstandigen, éénmanszaken en btw-plichtigen die momenteel alleen werken kan dit een stimulans zijn om de stap te zetten naar de aanwerving van een eerste personeelslid en zo te groeien.

De reeds bestaande voordelen voor de aanwervingen van de eerste vijf werknemers worden nu verschoven naar de tweede tot en met de zesde werknemer.

Kleine bedrijven niet meer verplicht btw-kwartaalaangiften te doen

Nog meer goed nieuws is er voor kmo’s die minder dan 25 000 euro omzet draaien. Vanaf 1 januari 2016 zijn ze niet meer verplicht om btw-kwartaalaangiften te doen. Deze maatregel is evenwel niet geldig voor de horeca en de bouw, maar voor  heel wat kleinere ondernemingen betekent dit dat heel wat administratieve last wegvalt.

Deze administratieve vereenvoudiging houdt in:

  • Geen periodieke BTW aangiften meer.
  • Geen BTW meer aanrekenen op de uitgaande facturen.
  • Geen aftrek van BTW op de aankopen.
  • Herziening van de BTW op de aankopen uit het verleden

Deze bedrijven komen in aanmerking voor deze fiscale gunstmaatregel:

  • Bedrijven/ondernemers die in de loop van 2015 een omzet gerealiseerd hadden tussen € 15.000 en € 25.000. Zij konden vanaf 01/01/2016 opteren voor de vrijstellingsregeling indien zij voor 15/12/2015 dit kenbaar hadden gemaakt bij de lokaal controlekantoor.
  • Bedrijven/ondernemers die in de loop van 2015 een omzet gerealiseerd hadden tussen € 15.000 en €25.000. Zij gaan in principe op 01/07/2016 automatisch over naar de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen, tenzij zij opteren voor het behoud van huidige systeem. Vermoedelijk krijgen zij hiervan nog een schrijven van de BTW administratie.
  • Een keuze voor het behoud van de normale regeling blijft van kracht tot 1 januari van het 3de jaar nadat de optie uitwerking heeft gehad. (01/01/2019).
  • Indien gekozen voor de vrijstellingsregeling, moet er overgegaan worden naar de normale regeling van zodra de drempel van 25.000 € overschreden is. Er wordt een tolerantie van een uitzonderlijke overschrijding van 10 % toegestaan. 

Over AFB Consult

Boekhoudkantoor in Geel op maat van vennootschappen, KMO's, zelfstandigen en vrije beroepen. Wij staan u bij in uw boekhouding, belastingen en geven fiscaal, financieel en juridisch advies aan starters en ondernemers. 

Onze expertise

Wij zorgen ervoor dat uw boekhouding tip-top in orde is. U kan van ons duidelijke communicatie verwachten, met heldere rapportages en kwalitatieve feedback over de financiële situatie van uw onderneming. 

Volg ons

Contacteer ons

AFB Consult - Erik Bastiaens
Ossestraat 13, 2440 Geel

Tel: 014 15 15 40

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.